Classification of Peach Fruits in Ripe, Unripe and Damaged Towards Automated Harvest
Abstract
Using computer vision technology, specifically convolutional neural networks, a solution was proposed to perform the recognition of ripe peach fruits, as well as the identification of damaged fruits. The purpose is to obtain fruits with the appropriate level of quality for their commercialization. To achieve this purpose, images of peaches were obtained in an uncontrolled environment. Digital images were cropped until the area of interest was obtained. Three data sets were configured: the first, for ripe and unripe peaches; the second, also of ripe and unripe peaches but only focused on a textural area, and the third, of healthy and damaged peaches. A convolutional neural network was applied, which was programmed in the Python language, the Keras and TensorFlow libraries. During the tests, a precision of 95.31 % was obtained when choosing between mature and immature. While when classifying healthy and damaged peaches, 92.18 % accuracy was obtained. Finally, when classifying the three categories (damaged, immature and mature), 83.33 % precision was obtained. The previous results indicate that with artificial intelligence embedded in a physical device, the classification of the peach fruit can be done.This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Con el propósito de promover el desarrollo y divulgación de la investigación en educación en América Latina, en La Revista Iberoamericana de las Ciencias Biologicas y Agropecuarias (CIBA) se adhirió a la Iniciativa de Acceso Abierto de Budapest, por lo que se identifica como una publicación de acceso abierto. Esto significa que cualquier usuario puede leer el texto completo de los artÃculos, imprimirlos, descargarlos, copiarlos, enlazarlos, distribuirlos y usar los contenidos para otros fines. Las licencias Creative Cummons, permiten especificar los derechos de uso de una revista de acceso abierto disponible en Internet de tal manera que los usuarios conocen las reglas de publicación.
Los autores/as que publiquen en esta revista aceptan las siguientes condiciones:
Los autores/as conservan los derechos de autor y ceden a la revista el derecho de la primera publicación, con el trabajo registrado con la licencia de atribución de Creative Commons, que permite a terceros utilizar lo publicado siempre que mencionen la autorÃa del trabajo y a la primera publicación en esta revista.
Los autores/as pueden realizar otros acuerdos contractuales independientes y adicionales para la distribución no exclusiva de la versión del artÃculo publicado en esta revista (p. ej., incluirlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro) siempre que indiquen claramente que el trabajo se publicó por primera vez en esta revista.
Se permite y recomienda a los autores/as a publicar su trabajo en Internet (por ejemplo en páginas institucionales o personales) antes y durante el proceso de revisión y publicación, ya que puede conducir a intercambios productivos y a una mayor y más rápida difusión del trabajo publicado